Fejfájás – migrén

Amennyiben a fejfájás hosszan tartó tünetté válik, fontos orvosi kivizsgálást igénybe venni, hogy a belszervi problémák kiszűrhetőek legyenek. Amennyiben nem organikus elváltozásról van szó, úgy a neurofeedback terápia hatékony lehet.

ejfájásMigrénes fejfájás esetén „hiperaktív agyról” beszélünk, és az EEG hullámok mintázata sok hasonlóságot mutat az epilepsziások agyhullám-mintázataival. A könnyen ingerelhető agyra jellemző, hogy stressz esetén az agyhártya artériái kitágulnak, az agyburok pedig erre a kitágulásra rendkívül érzékenyen reagál, és az ebből származó lüktető, migrénes fejfájás elviselhetetlenné válik.

A neurofeedback terápia segítségével a túlzott agytevékenység, aktivitás lecsendesíthető. Ugyanakkor fontos a megfelelő stresszkezelésre is hangsúlyt fektetni, így érdemes relaxációs technikák elsajátítása, amelyek a mindennapokban is könnyedén használhatóak – akár nyugodt környezetben, akár a metrón utazva. A neurofeedback tréning ezt a folyamatot képes segíteni, és még hatékonyabbá tenni ennek az állapotnak az elérését. A tréning során az agyműködés stabilitására törekszünk, továbbá a relaxált állapot elérését tűzzük ki célul. A fejfájással küzdők legnagyobb része így képes lesz a közelgő rohamok szabályozására.

Fotó: Michael Korchia