A figyelem fejlesztése és a hiperaktivitás kezelése gyermekkorban

hiperaktivitás figyelem fejlesztése
A figyelem fejlesztése és a hiperaktivitás kezelése neurofeedback segítségével

A figyelem fejlesztése a leghatékonyabb segítséget nyújtja a gyermekkori hiperaktivitás kezelésében. Az ADHD főbb jellemzői a nyugtalanság, az impulzivitás és a figyelmetlenség; ez a három tünet különböző formában jelenik meg a hiperkativitással küzdő gyermekeknél.

Az ADHD-s gyerekek keze és lába állandóan izeg-mozog, figyelmük könnyen terelődik, nehéz őket lekötni. Sokszor a szekrény tetejéről kell őket leszedni, így rengeteg figyelmet igényelnek a szülő részéről. Amikor a hiperaktivitás figyelemzavarral jár együtt, úgy nehezen tartanak ki a feladatok mellett. A problémát a figyelmi funkciók elsődleges zavara jellemzi, de emellett megjelenik a szervezett viselkedés problémája, kognitív funkciók működésének hiányossága (emlékezet, gondolkodás, észlelés).

figyelem fejlesztéseEzek a gyerekek a kortársközösségekből gyakran kilógnak a társaik számára nehezen elfogadható viselkedésük miatt. A peremterületre való kikerülés akadályozza az egészséges emberi kapcsolatok kiépítését, így magányossá válhatnak, amely súlyosbítja az állapotukat és emeli a szorongásuk szintjét.

Fontos tudni, hogy nem az aktivitásuk mennyisége különbözik a többi gyermekétől, hanem az, hogy a megfelelő kontrollfunkciók nem alakultak ki. Nem azért nem hagyják abba a rohangálást, mert nem akarják, hanem azért mert nem képesek rá. A neurofeedback tréning segítségével a figyelem fejlesztése adhat megfelelő segítséget abban, hogy az önkontroll kialakulhasson és a tünetek enyhülhessenek.

A belső nyugtalanság esetükben folyamatosan fennáll, így ezzel fontos foglalkozni, hiszen a mindennapi életvezetésüket akadályozza.

A gyógyszeres kezelés mellett, vagy bizonyos enyhébb esetekben azt helyettesítve nyújthat segítséget a neurofeedback tréning. A figyelem fejlesztése során a gyermek agyhullámainak mintázata kerül kiértékelésre, majd a megfelelő kezelési terv felállítását követően az agyi aktivitás harmonizálása történik. A tréning működéséről itt olvashat többet: Hogyan történik a fejlesztés.

A figyelem fejlesztése és hiperaktivitás kezelése a fővárosban. A neurofeedback terápia Budapest belvárosában érhető el; további információkat találhat a honlapon.

Elérhetőségek:

email: info@figyelemfejlesztes.hu

Telefon: 06-20-268-00-52

Cím: 1056 Budapest, Molnár utca 10. II/12. (a kapucsengőre „Szelektor” van kiírva); előzetes bejelentkezés szükséges.

A neurofeedback tréning a felnőttkori hiperaktivitás kezelésében is segítséget tud nyújtani. A felnőttkori ADHD-ról itt olvashat bővebben.