Mentális teljesítményfokozás

mentális teljesítményfokozásA neurofeedback tréning során az agyműködés optimális működésének elérése a cél, így természetesen nem csak problémák esetén alkalmazható. Az EEG-biofeedback rendszer általánosságban is hatékony fejlesztőezközként szolgál, melynek segítségével fokozhatjuk mentális teljesítményünket, növelhetjük figyelmi kapacitásunkat, és optimalizálhatjuk idegrendszerünk működését, teljesítőképességét. Az agyhullámok mintázatainak harmonizálása, ennek folyamatos gyakorlása a mentális teljesítmény fokozódását segíti elő.

A neurofeedback tréning célja a koncentrációs képesség és a figyelem fejlesztése, így nem véletlen, hogy az elmúlt években számos sportoló használta ezt az eszközt teljesítménye növelésének érdekében (többek között az AC Milan játékosai; Abhinav Bindra, aki a 2008-as Olimpián aranyérmet szerzett lövészetben, illetve Alexandre Bilodeau, kanadai sívilágbajnok). A tréning segítséget jelent stresszes munkakörnyezetben, illetve fokozott terheléssel járó beosztásban dolgozó személyeknek. akiket rengeteg stressz ér (menedzserek, vezetők).

ment2A csúcsteljesítmény elérésének alapját képezi az éberség, a koncentrált figyelem és a nyugodt lelkiállapot. Ez leginkább a magyar származású pszichológus professzor, Csíkszentmihályi Mihály által megfogalmazott flow-élményhez hasonlít: a csúcsteljesítmény során a személy örömtelien merül el abban a tevékenységben, amelyet éppen végez; ilyenkor hatékonynak és koncentráltnak érzi magát.

A tréning célja a frontális és parietális lebeny határán mérhető 12-15 Hertz közötti hullámok aktivitásának a fokozása, hiszen ez jelzi azt a fajta agyműködést, amely a csúcsteljesítményre jellemző koncentrált és egyben relaxált állapotban tapasztalható. Ahhoz, hogy ez a tudatállapot bármilyen helyzetben, zavaró körülmények ellenére is előhívható legyen, gyakorlásra van szükség. A fejlesztés befejeztével a gyakorló képes lesz mentális állapotát a kitűzött célok érdekében megfelelő módon befolyásolni, ezzel is adaptálódva a körülményekhez és az elvárásokhoz.

Igény szerint, és a hatékonyság további elősegítésére a neurofeedback tréninget érdemes lehet kiegészíteni pszichológiai konzultációval, illetve az autogén tréning módszerének elsajátításával.

Fotó: Inertia NC, Stefano Ravalli, Angela Radelescu