Tanulás otthon – a megfelelő környezet kialakítása

Érdemes időt szánni a tanulási környezet kialakítására. Íme néhány szempont: Az otthon tanuláshoz egyértelműen szükség van kényelemre,  és nyugalomra, illetve a zavaró ingerek kerülésére. Fontos, hogy a környezet motiválóan hasson a gyermekre. Sokat segít, ha pontosan tudják, hogyan a legkönnyebb tanulnia a gyermeknek, vagyis hogy inkább vizuális vagy hallási úton fogadja be hamarabb a tanulnivalót. A tanulástechnikai módszerek szintén kiválóan működnek, el kell dönteniük, hogy a könnyebb tárgyakkal kezdődjön a tanulás, vagy éppen ezek maradjanak a tanulási idő végére! Tartsa szem előtt, hogy a túlgyakorlás nem eredményes, szükség van a tanultak beépülésére is, és egy kis nyugalmi időszakra. Nem szerencsés, ha az otthoni gyakorlás ára az, ha a gyermeknek a kedvenc időtöltéseiről kell lemondania, az otthoni munka semmiképpen se tartson hosszú órákig. Egyénileg kell eldöntenie, mi a gyermeke szükséglete! Elvárhatja ugyanakkor, hogy igazodjon a saját, tartható tanulási tempójához és az elért szintjéhez, és persze támogassa őt az aktuálisan elvégzendő feladatokban is! Ha otthon sikeresen halad, a tanári dicséret sem maradhat el, amire szintén nagy szükség van ahhoz, hogy fenntartsa és megerősítse a tanulási kedvet.

Annak, hogy gyermeke a képességeihez képest rosszabbul teljesít az iskolában, számos oka lehet. Amennyiben úgy érzi, hogy gyermekének segítségre lenne szüksége, érdemes felkeresni a kerületi pedagógiai szakszolgálatot képességfelmérés céljából.

A neurofeedback tréning megfelelő segítséget tud nyújtani figyelmi problémák esetén. A jó figyelmi képesség elengedhetetlen  a többi kognitív funkció (memória, gondolkodás, stb.) megfelelő működéséhez. Abban az esetben, ha úgy gondolja, hogy gyermekének figyelemzavarhoz hasonlító problémái vannak és emiatt képtelen megfelelően teljesíteni az iskolában, úgy érdemes elvégezni egy neurofeedback állapotfelmérést.

Neurofeedback állapotfelmérésre jelentkezhet Budapest belvárosában, a Kálvin térhez közel.

Fotó: Ianus

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

2 × kettő =

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.