Mi a neurofeedback terápia?

A neurofeedback terápia, vagy másik nevén EEG-biofeedback tréning az egyik legmodernebb tanulási rendszernek számít napjainkban, amely az agy működésének szabályozásán keresztül fejti ki tartós hatását. Az agyműködés optimalizálása, tökéletesítése az agyhullámok monitorozásán és azok kognitív befolyásolásán alapszik. A fejtetőn elhelyezett szenzorok és egy készülék segítségével a szakember nyomon követi a számítógép kijelzőjén megjelenített EEG-jeleket, és amennyiben nem az elvárt hullámok mintázata rajzolódik ki, úgy a képzett tréner beállításokat végez.

Az emberi agy számos probléma, pszichés megbetegedés esetében az elvárttól eltérő agyhullám-mintázatot mutat. A neurofeedback terápia során az eltérő agyhullámok amplitúdójának csökkentését vagy növelését segítjük, hogy a problémák megszűnjenek, és az agy működése harmonikussá váljon.neurofeedback terápia 1

Az EEG-biofeedback terápiát kezdetben leginkább figyelemzavar, ADHD és autizmus spektrumzavar esetében kezdték kiegészítő kezeléseként alkalmazni, de mára számos más probléma esetén is segítséget nyújt (viselkedési problémák, tanulási zavar, diszlexia, diszgráfia, diszkalkulia, fejfájás, alvászavar, szorongásos kórképek, demencia).

A neurofeedback terápia sokoldalúságából adódóan nem csak és kizárólag a képességbeli- vagy pszichés problémák megoldásának lehetőségét hordozza magában, hanem az agy teljesítőképességének fokozására; a csúcsteljesítmény kibontakoztatására és a kreativitás fejlesztésére is megfelelő eszköznek bizonyul. Éppen ebből kifolyólag használják többek között élsportolók és táncosok tréningjében, illetve menedzserek hatékonyságának fokozásában.

neurofeedback terápia 2Az EEG-biofeedback (neurofeedback) egy olyan tükör, amelynek segítségével láthatóvá válik az agy elektromos működése. Ugyanakkor a neurofeedback terápia nem jár semmiféle fájdalommal, non-invazív eljárásnak minősül. A fejtetőn elhelyezett szenzorok az agy saját jeleit késpesek detektálni, a kezelő pedig ezek sajátosságainak megfelelően végzi a készülék finomhangolását. Ezt egy erre a célre kifejlesztett számítógépes szoftver teszi lehetővé, amely a megadott beállítások mentén ad visszajelzést: jutalmazza, amennyiben az EEG-mintázat a célként kijelölt, optimális agyműködést közelíti. Ezáltal a kliens képes megtanulni, hogy milyen az optimális agyhullám-mintázat, és hogyan lehet azt produkálni.  Ahhoz, hogy az agyműködés normalizálódjon, és a kívánt hatást elérhessük, átlagosan 20-40 fejlesztő alkalomra van szükség.

A neurofeedback mint módszer és eszköz használata itthon a Semmelweis Orvostudományi Egyetem és a Magyar Szimbólumterápiás Egyesülettel akkreditált képzésén sajátítható el. Fontos tudni, hogy a neurofeedback nem helyettesíti a pszichoterápiás ellátást. Bizonyos problémák kezelésében csak kiegészítő segítséget jelenthet. Neurofeedback fejlesztést/terápiát csak az arra kiképzett szakember végezhet, aki emellett orvosi, pszichológiai vagy gyógypedagógiai alapdiplomával rendelkezik.